Grafitos SIP házat zöld vagy zöld CSOK hitelre

A Költözzma Kft. mindenben az élen jár. A piac legmodernebb technológiájával készült házaik egytől-egyig megfelelnek a BB energiabesorolásnak. Élen járunk az energiatakarékos és könnyűszerkezetes grafitos SIP házak tervezésében és kivitelezésében az ország egész területén.

Örömmel vesszük, hogy mi is részese lehetünk az MNB törekvésében. Az MNB környezeti fenntarthatósággal kapcsolatos mandátumai augusztus 2-től léptek életbe, ennek keretében ösztönözték a zöld lakáshiteleket is. Az elavult házak és lakások megújulása ugyanis kulcsfontosságú az MNB értékelése szerint a hazai klímacélok eléréséhez. Ennek érdekében támogatja a jegybank a zöld jelzáloghiteleket lakossági hitelek finanszírozásával, a bankoknak szóló zöld eszközvásárlási programmal, és a hitelezési folyamat során a környezettudatos értékek hangsúlyozásával.

Fontos, hogy mindenki megismerje a feltételeket.

ZÖLD HITEL

A Zöld Hitel 2021. október 4-én elindult, NHP Zöld Otthon Program néven. A hitel 2,5% kamattal érhető el, akár 70M Ft hitelösszegig.

A zöld hitel legfontosabb jellemzői

 • A hitelösszeg maximum 70 millió forint lehet
 • A kamat fixen 2,5% futamidő végéig
 • A futamidő legfeljebb 25 év lehet
 • 0% kamatozású Zöld CSOK-hitel is igényelhető mellé
 • Alacsony energiaigényű ingatlan vásárlására, vagy építésére
 • A kölcsön október 4-től igényelhető
 • Kizárólag magánszemélyek számára érhető el

A zöld hitel célja

Az Magyar Nemzeti Bank (MNB) a NHP Zöld Otthon Program (NHP ZOP) elindításával szeretné elérni, hogy a hazai ingatlanállomány minél korszerűbb és környezetkímélőbb legyen. Ennek részeként elindult október 4-én a jegybank új lakáshitel konstrukciója, amelynek kihasználásával az alacsony energiafelhasználású lakást vásárlók, építtetők kedvező feltételek mellett kaphatnak kölcsönt.


A zöld hitel igénylés feltételei

Mivel banki hitelről van szó, ezért teljesítened kell a bankok által a hiteligénylőkkel szemben támasztott alapvető elvárásokat: szükséges a kölcsön felvételéhez megfelelő munkaviszony, jövedelem… Jelen ismereteink szerint az alapfeltételek mellett csupán néhány fontos speciális elvárást szükséges teljesítened a jegybanki hitel igénybevételéhez.

Ingatlannal kapcsolatos elvárások

 • Új lakás, ház vásárlásához, építéséhez igényelhető a támogatott hitel.
 • Kizárólag alacsony energiaigényű házakat lehet megfinanszírozni a kölcsönből. (Az energetikai tanúsítvány minősítése alapján el kell érnie az ingatlannak legalább a „BB” kategóriát. Emellett az épület primer energiafelhasználása nem haladhatja meg a 90 kWh/m2/év értéket.)

Az igénylővel kapcsolatos elvárások

 • Legfeljebb 4 adósa lehet a kölcsönnek. (Az igénylő mellett a pénzintézetek jellemzően társigénylőként vonják be a hitelügyletbe az igénylő házas/élettársát és a tulajdonszerzőket is.)
 • Kizárólag a hitelügylet adósai szerezhetnek tulajdonjogot az ingatlanban. (Több adós esetén az arányokra nincs elvárás: elfogadható az is, ha csak az egyik adós szerez tulajdonjogot az ingatlanban.)
 • A tulajdonszerző adósoknak legalább 10 évig életvitelszerűen bent kell élniük az adott ingatlanban.
 • Egy személy kizárólag egy zöld hitelnek lehet az adósa.

Az elvárások mellett külön ki kell emelni azt, hogy mi az, amit várhatóan nem szükséges teljesítened a kölcsön felvételéhez: nincsen gyermekekre, családi állapotra vonatkozó elvárás. Vagyis egyedülállóként, gyermek nélkül is ki tudod használni a konstrukció előnyeit.

Természetesen a zöld hitelprogram még gyerekcipőben jár, a feltételek még változhatnak. A feltételeket, elvárásokat folyamatosan frissítjük a megjelent újabb adatok, hírek alapján!!!

 


Hol érhető el jelenleg a zöld hitel?

Az NHP Zöld Otthon Programja október 4-én elindult. Számos pénzintézetnél elérhető már a kedvezményes hitelkonstrukció:

 • Budapest Bank
 • CIB Bank
 • ERSTE Bank
 • Gránit Bank
 • K&H Bank
 • MKB Bank
 • OTP Bank
 • Raiffeisen Bank
 • Takarékbank
 • UniCredit Bank

Az MNB oldala alapján az alábbi pénzintézetek kötöttek már szerződést a kölcsön forgalmazására: a Budapest Bank, a CIB Bank, a DT Bank, a Fundamenta Zrt, az ERSTE Bank, a Gránit Bank, a K&H Bank, a MagNet Bank, a MKB Bank, az Oberbank, az OTP Bank, a Polgári Bank, a Raiffeisen Bank, a Sopron Bank Burgenland, a Takarékbank és az UniCredit Bank biztos forgalmazni fogja a konstrukciót.


Milyen célra fordítható a hitelösszeg?

Alapvetően új lakás vásárlására és építésre használható fel a kedvezményes hitel. Emellett elfogadható cél lesz a jövőben meglévő zöld hitel kiváltása is. (Meglévő korábban folyósított sima lakáshitel előtörlesztésére, kiváltására azonban nem fordítható az adott összeg.)

Új lakásnak minősül minden cég által épített, építtetett lakás, melyet az eladó első ízben értékesítés magánszemély részére. (Ez azt is jelenti, hogy magánszemély által épített ház megvásárlására nem fordítható az MNB Zöld lakáshitele akkor sem, ha abban az ingatlanban még nem lakott senki.)

Az alábbi tevékenységek felelhetnek meg lakásépítésnek:

 • Meglévő telken új lakás, ház építése.
 • Telek vásárlása, és azon új lakás, ház építése. Jelen esetben elvárás, hogy a hitelösszegnek legfeljebb a felét lehet a telekvásárlásra fordítani. Emellett az építkezésnek a telekvásárlását követő egy éven belül meg kell kezdődnie.
 • Félkész lakás megvásárlására és befejezésére is fordítható a zöld hitel.

Fontos kihangsúlyozni, hogy az egyes bankok nem nyújtanak az összes célra lakáshitelt az MNB zöld otthon program keretében.


Sokkal több idő áll rendelkezésre a ház átadására, az építkezés befejezésére

A zöld hitelnél a rendelkezésre tartási idő 4 év is lehet. Ez a szerződéskötést követő időszak, amelyen belül folyósítási feltételeket teljesítened kell.

Egy lakás vásárlása esetén elvárás mindenképpen, hogy a ház elkészüljön, rendelkezzen használatbavételi engedéllyel. Építkezés esetén pedig el kell érni az adott szakasz, részlet lehívásához szükséges készültségi fokot.

Ez egy sima vásárlási hitel esetében 3-18 hónap szokott lenni. Ehhez képest a 4 éves időszak – az első részlet lehívására 3 év áll rendelkezésre – extrém hosszúnak tekinthető. Fontos tudni, hogy egyes bankok ennél szigorúbb feltételeket, elvárásokat alkalmaznak a kölcsön folyósításának határidejével kapcsolatban.


Miért érné meg kihasználnod az új hitelkonstrukciót?

Fontos kihangsúlyozni, hogy jelenleg fix kamatozású hitelt ilyen kedvező feltételekkel nem tudnál igényelni. Még a CSOK támogatás mellé kérhető CSOK-hitel is 3 százalékos kamat mellett érhető el.

Az elérhető maximális hitelösszeg – 70 millió forint – is kiemelkedően magasnak tekinthető. Ez a hitelösszeg már elégséges lehet egy újépítésű lakás megvásárlásához szükséges teljes hitelösszeg fedezésére. (A jelenleg elérhető támogatott CSOK-hitelből legfeljebb 15 millió forintot tudnál felvenni.)

 


edig csupán 79 ezer forint lenne. Vagyis havi szinten 3 700 forintot spórolhatnál, ami 20 év alatt 889 ezer forint megtakarítást eredményezne.

A Zöld hitel előnye a jelenlegelérhető CSOK-hitellel szemben
CSOK-hitel 
Zöld hitel
Hitelösszeg
15 000 000 Ft 15 000 000 Ft
Kamat
3,00% 2,50%
Kamatperiódus
Fix Fix
Futamidő
20 év 20 év
Törlesztőrészlet
83 190 Ft 79 485 Ft
Teljes visszafizetendő összeg
19 965 514 Ft 19 076 504 Ft
889 ezer Ft megtakarítás
Forrás: Bankmonitor – 2021.09.10.

Mennyit nyerhet egy gyermektelen egyedülálló a zöld hitellel?

Gyermektelen egyedülállóként jelenleg piaci lakáshitelt igényelhetnél a lakás megvásárlásához. 30 millió forint lakáshitelt jelenleg 4,52%-os fix kamat mellett tudnál felvenni. (2021.09.06-án érvényes kondíciók alapján.) 20 éves futamidőt választva a havi törlesztőrészleted 190 ezer forint lenne.

Amennyiben októberben felveszed az MNB zöld hitelét, akkor ezzel fix 2,5 százalékos kamaton megkaphatnád a szükséges 30 millió forintot. A törlesztőrészleted pedig 20 éven keresztül havi 159 ezer forintra csökkenne. Vagyis havonta 31 ezer forintot spórolhatnál, ami 20 év alatt 7,4 millió forint megtakarítást eredményezne.

A Zöld hitel előnye a jelenleg elérhető legkedvezőbb piaci lakáshitellel szemben
Piaci lakáshitel* Zöld hitel
Hitelösszeg
30 000 000 Ft 30 000 000 Ft
Kamat
4,52% 2,50%
Kamatperiódus
Fix Fix
Futamidő
20 év 20 év
Törlesztőrészlet
190 119 Ft 158 971 Ft
Teljes visszafizetendő összeg
45 628 522 Ft 38 153 008 Ft
7,4 millió Ft megtakarítás
* A Bankmonitor lakáshitel kalkulátora alapján a legolcsóbb lakáshitel kondíciói alapján (400 ezer Ft havi jövedelem beállítása esetén).
Forrás: Bankmonitor – 2021.09.10.

Kamatmentes lesz a CSOK-hitel, ha zöld hitelként igényelnéd

Kamatmentessé, azaz teljesen ingyenessé válhat a CSOK-hitel számodra, amennyiben a Zöld Otthon Program keretében igényelnéd azt. Ez önmagában a támogatott hitel törlesztőrészletére is komoly hatással lehet: jelenleg 15 millió forint hitel havi törlesztőrészlete – 3 százalékos kamat és 20 éves futamidő mellett – 83 ezer forint lenne. Ugyanezen hitel kamatmentes törlesztőrészlete 62 500 forint lenne, vagyis 20-21 ezer forintot spórolhatnál azzal, hogy a CSOK támogatást és az MNB zöld otthon programját együttesen használod ki. Ez 20 év alatt közel 5 millió forint megtakarítást jelentene.

Az ingyenes CSOK-hitel előnye a jelenleg elérhető CSOK-hitellel szemben
CSOK-hitel
(Október 4. előtt)
CSOK-hitel
(Október 4. után)
Hitelösszeg
15 000 000 Ft 15 000 000 Ft
Kamat
3,00% 0,00%
Kamatperiódus
Fix Fix
Futamidő
20 év 20 év
Törlesztőrészlet
83 190 Ft 62 500 Ft
Teljes visszafizetendő összeg
19 965 514 Ft 15 000 000 Ft
4,96 millió Ft megtakarítás
Forrás: Bankmonitor – 2021.09.10.

Nem elég a Zöld CSOK-hitel? Sima zöld hitelt is felvehetsz mellé!

A kamatmentes zöld CSOK-hitel egy remek ajánlat, viszont sok esetben nem lenne elég számodra lakáscélod megvalósításához a maximálisan elérhető 10/15 millió forint hitelösszeg.

Jó hír azonban, hogy a kamatmentes zöld CSOK-hitel mellé felveheted a sima 2,5 százalékos kamatozású zöld hitelt is abban az esetben, ha nem lenne elég lakáscélod megvalósításához az ingyenes kölcsön. (Jelen esetben a két hitel együttes összege nem haladhatja meg a 70 millió forintot.)

Ezzel tovább nőhet a Zöld Otthon Program pénzügyi előnye. Ha például a 15 millió Ft ingyenes hitel mellép szükséged lenne még 30 millió Ft kölcsönre, akkor az össztörlesztőrészleted havi 221 500 forint lenne 20 éves futamidő esetén. Ha ezen összeget az MNB Zöld Otthon Programján keretein kívül vennéd fel, akkor havi fizetnivalód 273 ezer forint lenne havonta.

Havi szinten közel 52 ezer forintot spórolhatsz, ami 20 év alatt 12,4 millió forint megtakarítást eredményezne.

A Zöld hitel és a CSOK támogatás összekombinálásának pénzügyi előnyei
CSOK-hitel
Október 4. előtt
Zöld CSOK-hitel
Október 4. után
Hitelösszeg
15 000 000 Ft 15 000 000 Ft
Kamat
3% 0%
Kamatperiódus
Fix Fix
Futamidő
20 év 20 év
Törlesztőrészlet
83 190 Ft 62 500 Ft
Teljes visszafizetendő összeg
19 965 514 Ft 15 000 000 Ft
Piaci lakáshitel* Zöld hitel
Hitelösszeg
30 000 000 Ft 30 000 000 Ft
Kamat
4,52% 2,50%
Kamatperiódus
Fix Fix
Futamidő
20 év 20 év
Törlesztőrészlet
190 119 Ft 158 971 Ft
Teljes visszafizetendő összeg
45 628 522 Ft 38 153 008 Ft
12,4 millió Ft megtakarítás
*A Bankmonitor lakáshitel kalkulátora alapján a legolcsóbb lakáshitel kondíciói alapján (400 ezer Ft havi jövedelem beállítása esetén).

 

Amennyiben kedvet kapott hozzá, hogy sorbaállás nélkül zöld hitelre házat építtessen, nézze meg várható költségeit.

Árkalkulátor