Technológia

A SIP Panel házak:

–  Lényegesen olcsóbban kivitelezhetőek

–  Jóval gyorsabban felépíthetőek

–  A fenntartási költségei akár 50%-al olcsóbbak

–  Energiatakarékosabbak

–  Környezetbarát és energiatudatos technológiával készülnek

–  Lényegesen stabilabbak egyéb könnyűszerkezetes társaiknál, hisz a belső szigetelés nem esik össze

–  Ha az alap megvan télen is kivitelezhető, időjárástól függetlenül

Ezen eljárással készült lakások olcsóbbak, mint az átlagos téglaházak, s a fűtési költségeik is lényegesen alacsonyabbak. Új, környezetbarát és energiatakarékos építési technológia jelent meg a közelmúltban a hazai piacon. Egyelőre kevéssé ismert, SIP (Structural Insulated Panels System) eljárást a 30-as években dolgozta ki egy amerikai szakember, Frank Lloyd Wright építész, ám csupán a 70-es években kezdték el alkalmazni. Napjainkban elsősorban az Amerikai Egyesült Államokban, Kanadában, Japánban, Ausztráliában, Nagy-Britanniában, a skandináv országokban és Németországban terjedt el.

Kiváló hőszigetelés: Az ilyen eljárással készülő épületekhez speciális, előre gyártott elemeket használnak. Ezek két darab 12 mm-es préselt farost lemezből (OSB) készülnek, melyek közé 140-es grafitporos hőszigetelő anyagot teszünk be. Az épület méreteinek függvényében a grafitos SIP-elemek vastagsága 120 és 240 mm, szélességük 122 és 1250 mm között változik, maximális hosszúságuk pedig 3000-6000 mm. Az előre gyártott elemekkel könnyű dolgozni, mivel köbméterre számított tömegük mindössze 46 kg.

A SIP-eljárással készült házaknak két nagy előnyük van a téglaépületekkel szemben: mind az építési, mind pedig a fenntartási költségek lényegesen alacsonyabbak. Az OSB lapokkal kombinált grafitporos hőszigetelő anyag kiváló hőszigetelő, az előre gyártott elemek hőátadási együtthatója 0,17w/mK. A SIP-elemekből készült házak esetén télen fűtés, nyáron pedig légkondicionálás nélkül 1 fokos hőmérséklet-változás átlagosan 5 órára következik be. A SIP-épületek ugyanakkor lényegesen stabilabbak, mint a nálunk is egyre nagyobb számban épülő, ásványi gyapotból és OSB-lapokból összeállított, szendvicsszerkezetű házak.

Hogy miért egyre népszerűbbek ezek a házak? A fő oka ennek az, hogy a fenntartási költségek majdnem 50 százalékkal kisebbek, mint a hagyományos technológiával épült házak esetében. Ez nagyon fontos szempont, figyelembe véve, hogy egy átlagos család jövedelmének jelentős részét a lakás költségei viszik el. Egy számítás szerint míg egy átlagos téglaház éves, négyzetméterre számított fűtési költsége 1800Ft, addig egy SIP-eljárással készült lakásra csupán 950Ft-ot kell költeni. Az alacsony építési költségek szintén a SIP technológia mellett szólnak. Ha az alap ki van öntve, akkor az előre gyártott elemek akár télen, fagypont alatti hőmérsékleten is összeszerelhetők. Alkalmazóinak véleménye szerint a SIP-nek egyetlen hátránya van: egy speciális ÉMI engedélyre van szükség, ilyen házak építését csak a szakképzett, a megfelelő berendezéssel rendelkező vállalkozó végezheti, saját szakállra nem lehet csinálni.

FONTOS!

A párazárás tekintetében a mi technológiánkkal a válaszfal nem zár rá a főfalra közvetlen, így a hővisszaverő párazáró fólia és a légtömörség szalag nem szakad meg a főfal válaszfal találkozásánál, hanem egybefüggő, folyamatos párazárást biztosít!

Ezután következik az RF tűzgátló gipszkarton és erre a válaszfal.