Technológia

A SIP Panel házak:

–  Lényegesen olcsóbban kivitelezhetőek

–  Jóval gyorsabban felépíthetőek

–  A fenntartási költségei akár 50%-al olcsóbbak

–  Energiatakarékosabbak

–  Környezetbarát és energiatudatos technológiával készülnek

–  Lényegesen stabilabbak egyéb könnyűszerkezetes társaiknál, hisz a belső szigetelés nem esik össze

–  Ha az alap megvan télen is kivitelezhető, időjárástól függetlenül

Ezen eljárással készült lakások olcsóbbak, mint az átlagos téglaházak, s a fűtési költségeik is lényegesen alacsonyabbak. Új, környezetbarát és energiatakarékos építési technológia jelent meg a közelmúltban a hazai piacon. Egyelőre kevéssé ismert, SIP (Structural Insulated Panels System) eljárást a 30-as években dolgozta ki egy amerikai szakember, Frank Lloyd Wright építész, ám csupán a 70-es években kezdték el alkalmazni. Napjainkban elsősorban az Amerikai Egyesült Államokban, Kanadában, Japánban, Ausztráliában, Nagy-Britanniában, a skandináv országokban és Németországban terjedt el.

Kiváló hőszigetelés: Az ilyen eljárással készülő épületekhez speciális, előre gyártott elemeket használnak. Ezek két darab 12 mm-es préselt farost lemezből (OSB) készülnek, melyek közé 150-es formahabosított hőszigetelő anyagot teszünk be. Az épület méreteinek függvényében a SIP-elemek vastagsága 120 és 240 mm, szélességük 122 és 1250 mm között változik, maximális hosszúságuk pedig 2800 mm. Az előre gyártott elemekkel könnyű dolgozni, mivel köbméterre számított tömegük mindössze 46 kg.

A SIP-eljárással készült házaknak két nagy előnyük van a téglaépületekkel szemben: mind az építési, mind pedig a fenntartási költségek lényegesen alacsonyabbak. Az OSB-lapokkal kombinált formahabosított anyag kiváló hőszigetelő, az előre gyártott elemek hőátadási együtthatója 0,22 W/mK. A SIP-elemekből készült házak esetén télen fűtés, nyáron pedig légkondicionálás nélkül 1 fokos hőmérséklet-változás átlagosan 5 órára következik be. A SIP-épületek ugyanakkor lényegesen stabilabbak, mint a nálunk is egyre nagyobb számban épülő, ásványi gyapotból és OSB-lapokból összeállított, szendvicsszerkezetű házak.

Hogy miért egyre népszerűbbek ezek a házak? A fő oka ennek az, hogy a fenntartási költségek majdnem 50 százalékkal kisebbek, mint a hagyományos technológiával épült házak esetében. Ez nagyon fontos szempont, figyelembe véve, hogy egy átlagos család jövedelmének jelentős részét a lakás költségei viszik el. Egy számítás szerint míg egy átlagos téglaház éves, négyzetméterre számított fűtési költsége 1800Ft, addig egy SIP-eljárással készült lakásra csupán 950Ft-ot kell költeni. Az alacsony építési költségek szintén a SIP technológia mellett szólnak. Ha az alap ki van öntve, akkor az előre gyártott elemek akár télen, fagypont alatti hőmérsékleten is összeszerelhetők. Alkalmazóinak véleménye szerint a SIP-nek egyetlen hátránya van: egy speciális ÉMI engedélyre van szükség, ilyen házak építését csak a szakképzett, a megfelelő berendezéssel rendelkező vállalkozó végezheti, saját szakállra nem lehet csinálni.

FONTOS!

A párazárás tekintetében a mi technológiánkkal a válaszfal nem zár rá a főfalra közvetlen, így a hővisszaverő párazáró fólia és a légtömörség szalag nem szakad meg a főfal válaszfal találkozásánál, hanem egybefüggő, folyamatos párazárást biztosít!

Ezután következik az RF tűzgátló gipszkarton és erre a válaszfal.