A Költözzma Kft optimális választás 2021 évben

Költözzma 5% építési adóval

2021-től ismét 5%-os a kedvezményes lakásáfa az újépítésű ingatlanok után

2021-től újra az 5%-os kedvezményes lakásáfa vonatkozik az újépítésű ingatlanok értékesítésére. A kedvezmény ezúttal további két évre szól, tehát 2023. január 1-jéig biztosan nem tér vissza a 27%-os adókulcs. Nem kell azonban túlságosan siettetni a kivitelező céget, hiszen az építési engedély két éven belüli beszerzése is elegendő a kedvezményes áfakulcshoz. Maga az építkezés egészen 2026. december 31-ig befejezhető.

Ezek a kedvezményes áfakulcs feltételei

A lakásáfa kedvezmény minden újonnan épített ingatlanra érvényes, ha:

  • Az újonnan épített lakás alapterülete maximum 150 négyzetméter
  • Az újépítésű családi ház alapterülete maximum 300 négyzetméter
  • A lakást vagy családi házat kivitelező építi, a tulajdonos értékesítés útján jut hozzá

Mi minősül új építésű ingatlannak?

A törvény szempontjából az első rendeltetésszerű használatbavétel számít az áfakulcs megállapítására. Vagyis újonnan épített minden olyan lakás:

  • amit nem vettek még használatba
  • aminek értékesítése kevesebb, mint két évvel a használatbavétel után történik meg

Az építkezés alatt álló, félkész vagy szerkezetkész lakások vagy családi házak minden esetben használatba nem vett ingatlanok. De a befejezett ingatlanokat sem feltétlenül vették még használatba, ha például a használatbavételi eljárása folyamatban van, vagy a használatbavétel hallgatással történő tudomásul vétele még nem történt meg.

Csak a lakóingatlanra vonatkozik a kedvezményes áfa

Csak a lakóingatlanok áfája csökkent, a nem lakhatásra szolgáló helyiségek továbbra is 27%-os áfán adhatók el. Így a lakással egybeépült garázsra vagy üzletre is a magasabb áfa vonatkozik. Saját építésű házakra sem vonatkozik a kedvezmény, a lakásnak mindenképpen más kivitelező által kell elkészülnie az 5%-os áfához.

Az áfakedvezmény csupán a korábbi helyzet visszatérése

Egy 27%-os áfatartalommal 40 millió forintba kerülő lakóingatlan az 5%-os áfa mellett 33,07 millió forintba kerül, de nem feltétlenül fog a kiszemelt álomlakás ára is hasonló mértékben csökkenni. Jelenleg is lehet ugyanis már kedvezményes áfájú lakásokat találni a piacon. Ezekre a lakásokra még a korábbi, 2016 és 2019 között érvényes, szintén 5%-os áfakedvezmény vonatkozik. A korábbi kedvezményt élvező lakások egészen 2023-ig értékesíthetők. Az ingatlanpiac szempontjából tehát nem jelent nagy változást a kedvezmény.

Nem feltétlenül jár árcsökkentő hatással

Így nem indokolt a kedvezmény azonnali árcsökkentő hatása sem az újlakások piacán. Az ismét bevezetett 5%-os lakásáfa viszont új építési projekteket indíthat el, ami hosszabb távon már jobban tudja szolgálni a lakáspiaci igényeket. A több felépülő lakás és családi ház pedig elhozhatja azt a kínálatnövekedést, amelynek már valós árcsökkentő hatása lehet a következő években. Az árakat a fejlesztők és kivitelezők döntése határozza meg. Így a költségek növekedése, vagy a kereslet változása szintén befolyásolhatja a lakásárakat.

Gyakori kérdések

Visszaigényelhetem a CSOK keretében megvásárolt lakásom 5%-os áfáját?

Amennyiben a lakás vagy családi ház CSOK keretében, 5%-os áfával valósult meg, visszaigényelhető ez a kedvezményes áfa is.

Saját magam építem a házamat, jár a kedvezményes, 5%-os áfa?

Önállóan, kivitelező nélkül épített házakat továbbra is 27%-os áfakulcs terheli. Ez az áfa viszont visszaigényelhető a 2018. január 1. után kiállított számlák után építkezésre és telekre is összesen 5 millió forint értékben. 2022. december 31-ig nyújtható be a visszaigénylés.

Forrás: https://bank360.hu/blog/kedvezmenyes-lakasafa-2021